728x90 AdSpace

Latest News

Monday, July 22, 2013

Разнообрази домашната работа (с MentorMob)


Какво се случва обикновено, когато ученик е заинтригуван от някоя тема, дискутирана в час, но времето не стига, за да я изследва в детайли? Обикновено си отива вкъщи, и ако не е забравил/а, отваря Google и търси информация. Тази информация понякога  е хаотична, недостоверна, с платените публикации излизащи на най-преден план, или просто недостатъчна, поради неправилно търсене (въпреки милионите резултати, които  Google открива за всяка комбинация от думи). Идеята на учудващо простия, но уникално практичен инструмент, MentorMob е да сведе до минимум времето за търсене при учениците, като дава на преподавателите възможността да насочат децата в правилната насока, без задължително да им предоставят готови отговори.




Какво представлява? MentorMob е напълно безплатен и лесен за употреба онлайн инструмент, с който можете да създадете учебен плейлист от организирано в поредни стъпки онлайн съдържание по дадена тема. Този лист може да съдържа както различни уебстраници с информация, така и документи, видео, онлайн тестове, мултимедийни файлове, които сте създали  и т.н. По този начин MentorMob ви дава възможност да систематизирате информацията от интернет, която вярвате, че ще бъде най полезна за учениците ви, вместо да ги оставите хаотично да търсят ресурси в Google, например.  Ето и прекрасното видео, което екипът на MentorMob са създали, и което наистина успява да ни вдъхнови:



Как се използва? Първо, ви е необходима регистрация, а след това имате опцията да разгледате богатство от вече създадени от други преподаватели плейлисти на различни теми. Тъй като повечето са на английски, вероятно ще пожелаете да създадете свой лист, което става изключително лесно.  Започнете с някои основни неща като заглавие на плейлиста, категория, кратко описани и етикети. След това, решете кой може да го вижда онлайн. Ако все още работите над даден лист и не искате той да бъде достъпен все още, имате опцията да го „скриете.”

Следващият етап е да използвате знака „+,” за да добавите линк към първата „стъпка” в плейлиста. Помнете, че този линк може да отведе учениците ви където пожелаете онлайн – на разходка в музей, към онлайн тест, към допълнителен проект или файл, към видео и музика, или каквото друго се сетите. След като въведете линка, поставете кратко описание на „стъпката,” изберете изображение, което да я илюстрира и сте готови да преминете към следващата „стъпка.”

Ето и един примерен плейлист на тема Pi Day (денят на числото "пи," който се празнува на 14-ти март, тъй като в САЩ месецът се изписва преди денят и така датата става 3.14):


Create your own Playlist on MentorMob!

Как да го включа в учебния процес? Тъй като не всички класни стаи са оборудвани с техника, MentorMob би работил най-добре като алтернатива на традиционната домашната работа, при която учениците четат урока си, или пишат отговори на задачи. Задълбочете интереса им към преподавания материал като им предоставите разнообразие от информация и отправни позиции, откъдето сами да тръгнат да изследват детайлите на урока си, и да открият други гледни точки освен тази на учебника. При мен е работило добре да редувам видео с онлайн тест върху него, с извадки от различни блогове, и завършването на плейлиста с покана за обща дискусия на определен въпрос в друг онлайн инструмент, като Popplet например. Можете също така да го използвате за да организирате за себе си морето от онлайн информация, което използвате в уроците си и да я сортирате по теми в отделни плейлисти.


Разнообрази домашната работа (с MentorMob)
  • Title : Разнообрази домашната работа (с MentorMob)
  • Posted by :
  • Date : Monday, July 22, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top