728x90 AdSpace

Latest News

Thursday, July 18, 2013

Внеси света в класната си стая с Google Earth


Google Earth е една магия, която е била напълно немислима само преди няколко години. Когато я показах на баба си за първи път, тя едва повярва, че е възможно да я отведа на виртуална разходка до университета си, който се намира на 8000 километра от тук, и който тя нямаше възможност да посети. Разходихме се из кампуса, показах й общежитието си, академичните сгради, парковете, библиотеката. Комбиниран със Street View, Google Earth ни дава незаменимата възможност да обиколим всяко кътче на света, Слънчевата система, дъното на океаните, а дори и собствения си квартал (което за някои в началото изглеждаше доста по-вълнуващо от посещението на Големия каньон в САЩ например J).

Google Earth има безброй приложения в класната стая и може да бъде използван в различни предмети: от география и история, до физика, астрономия и математика. Реших да ви дам няколко идеи за това как да го приложите в час, както и да събера на едно място богатството от ресурси, които предлага.

Като за начало, ви е нужна най-новата версия на приложението (Google Земя 7), което можете да изтеглите от тук (инструкциите, както и условията за ползване са на български). Приложението работи най-добре, когато сте свързани с интернет, въпреки че има опция за запазване на малко количество информация, което да прегледате офлайн, ако се наложи.
Възможностите, които Google Earth предлага са много:
  • Виртуален атлас


Използвайте го като виртуален атлас, чрез който можете да разглеждате в детайли градове, природни забележителности, исторически паметници, и т.н. След като инсталирате програмата, просто посочете желаната дестинация в полето за търсене на екрана си и Google Earth ще ви отведе там. Например, ето как изглежда екрана, когато решите да разгледате Рилския манастир (истинското изображение е триизмерно и се върти в пространството, за да огледате обекта отвсякъде и е съпътствано с информация за манастира): 

         
  • История 

          
Разгледайте исторически снимки на различни места. Например, за мен беше много интересно и впечатляващо пътуването назад във времето, което разкрива как е била построена Айфеловата кула, и което можете да разгледате тук. Също така можете да видите множество карти на света от отминали времена. На страницата на Google Earth History ще откриете едно кратко въведение как да достигнете до историческите карти от главния екран на Google Earth.

  • 3D сгради

Изследвайте известни сгради и паметници в 3D формат тук. Необходимо е да инсталирате приставката на Google Earth и ще имате възможността да разгледате небостъргачи, музеи, замъци, дори футболни игрища (което, да си признаем, е много вълнуващо за една част от учениците ни).

  • Размери и разстояния

Чрез инструмента „линия” измерете колко са високи различни планини, сгради, каква е дълбочината на морета, океани и реки, маркирайте участъци от света, които вече сте изучили и ги посетете отново при следващото си ползване на програмата.

  • Небе и Слънчева система


Изследвайте небето над определена точка от земното кълбо, приближете се до звездите и стъпете на Марс със Sky in Google Earth. Върнете се стотици години назад във времето и се разходете по повърхността на Марс, каквато е била по това време

  • Забележителности и туризъм


Вземете участие в предварително подготвени под формата на видео обиколки на туристически забележителности и маршрути, съпътствани от информация за историята и географията на мястото, на което се намирате, или създайте собствено такова пътуване.

  • Изкуства


Google Earth ви дава възможността да обиколите най-големите шедьоври на изобразителното изкуство – галерии, музеи, дворци, паметници, архитектура, както и вдъхновение от уникални пейзажи за младите художници. Колекцията на музея Прадо можете да разгледате тук

  • Литература 

Проследете пътя на герои от различни произведения, запознайте се отблизо с обстановката в която и да е книга, вижте Париж през очите на Квазимодо! Сайтът www.googlelittrips.com предлага именно пътешествия по стъпките на герои като Одисей и Франкенщайн. Можете да ги използвате директно, или просто да се вдъхновите при създаването на собствен маршрут.

Наистина, ресурсите на Google Earth са необятни, а идеите, които се раждат за интегрирането му в образованието се развиват постоянно и в неподозирани посоки. Изследвайте това прекрасно приложение! Ако вече не сте запленени от него, и възможностите, които предлага, съм убедена, че скоро ще бъде така, и ще се радвам да чуя и вашите идеи или опит в използването му!

 (source of all images in this post: http://www.gearthblog.com)



Внеси света в класната си стая с Google Earth
  • Title : Внеси света в класната си стая с Google Earth
  • Posted by :
  • Date : Thursday, July 18, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top