728x90 AdSpace

Latest News

Tuesday, July 16, 2013

Превърни преговора на материал и проверката на знания в интерактивни преживявания с тези 3 инструмента



















Когато бях ученичка, контролните ни се състояха в преписване на въпросите от дъската върху лист хартия и отговорите им почти никога не бяха от типа „четири възможни опции: а, б, в, и г,” тъй като щеше да отнеме ужасно много време на учителката да напише условията и забележително малко време на учениците да „сверят” отговорите си. Напротив, трябваше да пишем дълги обяснения и анализи. По-късно, учителите ми започнаха да ксерокопират части от учебници и сборници, като слагаха бели листове, за да закрият ненужния материал от книгата и да пестят място, така че да могат да копират върху един лист задачи от много източници. Имаше и такива, които печатаха тестовете ни на машина, а после добавяха графики с химикал. Принтери нямаше, нито пък интерактивни дъски или мобилни устройства.   

Всяка практика е успявала да послужи в обучението на поколението, което я е съпреживяло. Не мисля, че поради липса на технологии в класната стая съм била лишена от знания, или пък моите родители са останали неграмотни. Но мисля и, че практиките остаряват, а начина на възприемане на информация от децата се променя. Това, което е работело за поколението на моите родители е може би дори неприложимо при днешните ученици. Така е и при контролните, тестовете, въпросниците, изпитите.

Искам да ви предложа 3 интересни (и напълно безплатни) онлайн алтернативи на писмения тест, които можете да приложите или в час (ако оборудването в класната стая ви го позволява), или под формата на домашна работа. Всички тези инструменти са подходящи за ползване на български език и както за преговор на изучен материал, така и за игри и проверка на знанията:

1. Blubbr

Обожавам Blubbr (учениците ми също споделят, че им е много забавен)! Идеята на Blubbr е създаването на онлайн тест с въпроси , базирани върху видео клипове от YouTube. Нужна ви е (кратка) регистрация, като можете да  влезете и с Facebook или Twitter профила си. След като изберете тема на въпросника, трябва да създадете минимум 5 въпроса върху 5 различни клипа. Аз направих един пробен тест (не особено гениален, но за да ви илюстрирам идеята по-добре) на тема литература, който можете да разгледате тук (а и да си поиграете с него):


С този изключително лесен за използване инструмент можете да създадете тест, базиран на снимка. Дори не ви е необходима регистрация, освен ако не искате да съхранявате всичките си изображения за използване в бъдеще. След като качите желаната от вас снимка, можете да очертаете различни елементи от нея и да им прикрепите етикети. ImageQuiz автоматично създава тест (по време на който дори тече хронометър), според създадените от вас етикети, като ученикът трябва да кликне върху елемента от снимката възможно най-бързо. Например, ако снимката ви е картата на България, някой от въпросите може да бъде да се посочи къде Горнотракийската низина. Много подходящ инструмент за запаметяване на информация при ученици със силно визуална памет. Ето и моят пример на тема „Части на лицето” (отново много опростен; просто натиснете бутона „Start”; за съжаление, сайтът няма опция за Embedding):

http://www.imagequiz.co.uk/quizzes/1348004


С QuizSlides можете да импортирате своя PowerPoint презентация или PDF документ, върху който сайтът създава интерактивен тест. Необходима ви е регистрация и валиден e-mail адрес. Въпреки че страницата е на английски език, създадените тестове са базирани на вашите документи, които, ако са на български, не би трябвало да създадат проблем. За съжаление, QuizSlides не поддържа .pptx формат, а само .ppt. Тестовете са от типа „отговaряй, докато стигнеш до правилния отговор,” така че учениците нямат опцията просто да кликат през теста, без да научават материала. Отново можете да засичате време, както и събрани точки и да принтирате или запазите резултатите от тестовете си. Ето как изглежда доста атрактивния екран на QuizSlides (примерът не е мой, и е на английски език):



Ще се радвам да чуя мненията ви: бихте ли използвали тези инструменти в час или като допълнителна работа вкъщи? Знаете ли за други подобни, които можем да включим в този списък?
Превърни преговора на материал и проверката на знания в интерактивни преживявания с тези 3 инструмента
  • Title : Превърни преговора на материал и проверката на знания в интерактивни преживявания с тези 3 инструмента
  • Posted by :
  • Date : Tuesday, July 16, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top