728x90 AdSpace

Latest News

Tuesday, June 18, 2013

Събуди въображението на учениците си с тези 5 уникални инструмента за визуални учебни проекти

Каква е целта на учебните проекти?

За учениците ни, това е начинът да приложат това, което са научили на практика, като същевременно придобиват нови умения в процеса на работа. Ако искаме да стимулираме умения като плагиатство, посредственост и неангажираност, можем да сведем един проект до „Напишете доклад за цикъла на Кребс и го предайте във вторник.” Ако наред с изучавания материал искаме да развием у учениците си умения, които ще използват цял живот, като приоритизиране, обобщаване, отсяване на важната информация, и не на последно място креативност, можем да превърнем училищния проект във вдъхновяващо преживяване както за тях, така и за нас.

В интернет има безброй фантастични инструменти за създаване на визуални проекти, които наистина имат способността да въвличат учениците в изучавания материал, да ги направят съпричастни на идеи и събития, както и да им дадат възможността да изразят себе си и гледната си точка. Ето някои, които са се оказвали особено ефективни в различни моменти в моята класна стая.

     Какво представлява? Това е приложение вече познато в България (и за мое щастие, както прочетох случайно във форума на ... вече успешно прилагано в училищата из страната), което дава възможността на учениците да изработят сами или в екип интерактивен мултимедиен постер.
Как се използва? След кратка регистрация (която става още по-кратка ако имате Facebook акаунт), ще осъзнаете, че приложението е много интуитивно, предоставя хиляди комбинации от шаблони и лесен начин за вграждане на аудио, видео, текст, линкове, и др. Приложението е безплатно, като учителите имат опцията да ъпгрейднат профила си за $29 с Glogster Edu.
                                 
Как да го включа в учебния процес? Възможностите са безкрайни: обобщаване на експеримент, творчеството на писател или музикант; изтъкване на най-важните елементи от процес или исторически период; изразяване на реакция към прочетена книга и т.н. Не забравяйте да напомните на учениците си да използват изображения и текст, които не са защитени от авторски права или да упоменат източниците си като част от проекта.
     Какво представлява? Mural.ly е уеб-базирано приложение, с което можете да създадете виртуални мултимедийни мозайки, които след това лесно да превърнете в оригинална презентация, много по-интересна и нагледна от PowerPoint. Един мой особено скромен опит с Mural.ly можете да видите тук.
Как се използва? Регистрацията е лесна и бърза, а приложението е изцяло безплатно. Хубаво е предварително да имате идея как искате да изглежда „мозайката” и как да я проектирате, за да се получи ефектна презентация. Върху даден проект могат да работят много хора, дори цял клас.

                                 
Как да го включа в учебния процес? Или като заместител на PowerPoint за ученически презентации, или като начин да се представи групов или индивидуален проект по всеки един предмет.
Вече ви представих Thinglink , и сега само ще обобщя, че това е начин да вдъхнеш живот на едно изображение, било то картата на България, Менделеевата таблица или снимка на морков, като маркираш определени точки от него и ги превърнеш в портали към уебсайтове, блогове, YouTube, аудио и видео файлове, както и към цели PowerPoint или SlideShare презентации.
   Какво представлява? Exploratree е онлайн библиотека за мисловни карти, както и инструмент за създаване на ваши собствени  мисловни или концептуални карти.
Как се използва? Много лесен за използване и специално разработен с учебни цели, инструментът разполага с голямо разнообразие от шаблони за всякакъв тип процеси, модели на мислене, и начини на онагледяване. Exploratree може да се използва съвместно от цяла група, като всеки може да допринася за създаването на картата.
Как да го включа в учебния процес? Аз съм използвала Exploratree за брейнсторминг за предстояща писмена работа, като създавам мисловен гайд с провокиращи въпроси по дадена тема и след това оставям учениците си да допринесат своята гледна точка. Опцията за заключване на определено съдържание (обикновено това, което аз съм написала), не позволява на другите участници да го променят.  
    Какво представлява? Многофункционален инструмент за създаване на мисловни карти, развиване на концепции, разработване на галерия по дадена тема, както и добавяне на коментари.
Как се използва? От видеото става ясно, че Popplet e изключително лесен за използване от всеки и не изисква никакви технологични умения. Вижте сами как се създава един Popplet:
                                  
Как да го включа в учебния процес? Popplet, според мен, е подходящ за работа в голяма група, където всеки допринася малка частица от крайния колаж от идеи, снимки, клипчета и графики. Аз съм го използвала няколко пъти за пресъздаване на онлайн дискусия върху настоящата тема на урока.

С включването на технологични елементи в подготовката си за един урок или дори задача или проект за домашна работа, ние показваме на учениците си, че също сме готови да учим и да се развиваме, което може (и се надявам) да се окаже мотивиращо и за тях.

Събуди въображението на учениците си с тези 5 уникални инструмента за визуални учебни проекти
  • Title : Събуди въображението на учениците си с тези 5 уникални инструмента за визуални учебни проекти
  • Posted by :
  • Date : Tuesday, June 18, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top