728x90 AdSpace

Latest News

Tuesday, June 4, 2013

Облак от думи! (с Wordle)

За пръв път научих за Wordle през 2011 от Шон Уилдън по време на учителска конференция за споделяне на нови методи и подходи в обучението. Искаше ми се да бях присъствала на повече такива конференции, а защо не и да си помечтая, че скоро възможността учителите да споделят идеите и информацията си един с друг на национално ниво ще бъде ежедневие. Може би един ден ще имам възможността сама да организирам подобни срещи.

Но, обратно към Wordle.

Какво представлява?
Вярна е сентенцията, че една картина струва повече от хиляда думи. Wordle е лесен начин за визуализиране на текст, за извличане на главните идеи от цял урок, както и за привличане на вниманието върху ключовите думи в една задача. Накратко, това е инструмент, който свежда един текст до изображение съставено от ключовите думи в него. Първоначално проста идея,  Wordle  притежава голям потенциал в класната стая. 

Как се използва?

Първо, Wordle е напълно безплатен, не изисква никакви технологични умения и е изключително лесен за използване, което го прави атрактивен както за учители, така и за ученици (и дори родители). Дори не ви е нужна регистрация.



Можете са ми да определите посоката, наклона, цветовата гама и др. на изображението си. След като сте готови с оформянето на текста (от съвсем простото меню edit), можете да запазите изображението в публична галерия, като то става видимо за всички. Оттам вече можете да го импортирате в блога си, в PowerPoint или каквато програма използвате за преподаване, а също така можете и да го принтирате, ако не разполагате с мултимедия в класната си стая.

Един малък недостатък за хората, които искат да го използват за български текст, е, че Wordle автоматично премахва кратки или общи думи като „че,” „защото,” и т.н. но функцията не е достъпна за нашия език (което не значи, че не може да се използва, просто „облакът” става малко по-претрупан).

Един съвет: ако искате някоя дума да се появи в по-голям размер от другите, просто я въведете няколко пъти. Ако пък искате да изтриете дума от готовия Wordle, натиснете десен бутон върху готовото изображение и я премахнете, а Wordle сам ще реаранжира останалите думи, за да не се получават "дупки."

Как може да се включи в час?

Аз го използвам за следното:
·         Брейнсторминг на идеи в началото на урок: давам тема на учениците си и заедно  нахвърляме идеи и мисли, факти и въпроси свързани с нея. Готовият Wordle служи като отправна точка на урока.
·         Учениците трябва да познаят разказ или стихотворение по ключови думи.
·         Споделям правилата и очакванията си, както и принципите, по които работя нагледно.
·         Резюмета на прочетен материал
·         Преговор на концепции, уроци и текстове, систематизиране на списъци (с думи, факти и т.н.)
Сигурна съм, че има страшно много други начини да се използва този уникален инструмент, както в класната стая, така и извън нея. Ще се радвам да чуя идеите ви!
Облак от думи! (с Wordle)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top