728x90 AdSpace

Latest News

Sunday, June 9, 2013

Khan Academy на български!


(за да можем да учим не само в класната стая)

Днес попаднах на една инициатива от типа „Защо чак сега научавам за това?” Във всеки случай, наистина по-добре късно... Става въпрос за група хора, които са се заели да преведат на български език Khan Academy, най-голямата платформа за безплатно образование по света с над 10 милиона ученици. Веднага се включих и нямам търпение да се запозная с хората, които стоят зад инициативата, защото определено те са част от българите с визия за бъдещето на нашето образование.

Накратко:

Какво представлява Khan Academy?

Това е колекция от над 4000 онлайн урока, които са напълно безплатни за ученици и хора, които искат да разширят познанията си по даден предмет, като темите варират от история на изкуството до физика. Уроците са предимно на видео основа. Най-ценното в това да се включиш в Khan Academy е възможността да се свържеш с милиони хора по света, да станеш част от една академична общност, да се свържеш с хора, които се интересуват от това, от което се интересуваш и ти и да намериш отговор на въпросите си или да обсъдиш наученото с тях.

Ето и едно интервю на Forbes с основателя на Khan Academy, Сал Кан, който е вдъхновение както за мен, така предполагам и за всеки, който вижда ясно накъде трябва да се поеме, за да се преобрази нашето конвейерно образование. Тук той споделя (на английски) подробности около проекта си и идеите си, както и историята на Khan Academy. Другото видео е много вдъхновяващ поглед върху бъдещето на образованието като цяло и как Khan Academy се вписва в него.



Според блога на проекта, българският превод на платформата е на първо място в света като прогрес (днес е на 41% преведено съдържание), следван от Полша. Това да бъде завършена инициативата зависи изцяло от доброволците дарили времето и уменията си на проекта. Колкото повече хора се включат, толкова по-бързо ще бъдат достъпни материалите за българите в училище и извън него. Преводът се извършва изречение по изречение, а съдържанието е на ниво начални уроци, така че не се изискват кой знае какви умения в дадена сфера. Аз самата току що преведох 5-6 изречения по математика и това ми отне едва няколко минути. Сигурна съм, че много хора биха се включили ако идеята се разпространи и много скоро ще си имаме Khan Academy на български!
Khan Academy на български!
  • Title : Khan Academy на български!
  • Posted by :
  • Date : Sunday, June 09, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top