728x90 AdSpace

Latest News

Monday, July 1, 2013

Изчистете всяко YouTube видео от всичко ненужно и досадно

Може би най-големия онлайн видео ресурс, който според  Wikipedia е и четвъртата най-посещавана социална мрежа, YouTube има много възможни приложения и в образованието. Всяка презентация оживява в момента, в който към нея се добави видео клип, просто защото хората са с нагласата, че видеото е съизмеримо със забавление.

Аз лично използвам YouTube в уроците си (по английски език) постоянно, но още в началото забелязах някои ситуации, при които срещах проблеми с учениците си:  
  1. Появяващите се отстрани или след гледане на даден клип предложения за други клипове отнемат вниманието на децата , а понякога са дори с „мръсно” съдържание, което не е подходящо за класна стая или предизвикват реплики от типа: „Мииис, може ли само да гледаме и това, и това и това...,” което напълно разваля ефекта, който съм искала да постигна.
  2. Ако клипа, който съм подбрала е страхотен и съвсем точно илюстрира това, което преподавам, но е дълъг повече от 3-4 минути, учениците губят концентрация или се отегчават докато се стигне до някоя забавна част.
  3. Когато пусна някое видео, веднага започват да изскачат реклами, промоции и т.н., които не само дразнят, но и пречат на екрана, и ако без да искам в бързината натисна върху тях в опитите си да ги премахна, започват да се отварят допълнителни прозорци, които съвсем развалят преживяването.
Предполагам и вие сте имали подобни неудобни моменти и затова ви предлагам следните безплатни инструменти, с които да изчистите всяко YouTube видео от излишното и да постигнете единствено ефекта, към който се стремите.


Това е страхотен инструмент, с който можете да изрежете само частите от дадено видео, които са ви полезни, и които искате да покажете. Чудесно се прилага при изрязване на сцени от сериали и филми, както и от документални филми, които продължават повече от час. Използването му е лесно – просто копирайте URL адреса на видеото, което искате да използвате и го поставете на указаното място. Например, избрали сте документален филм за Япония, който продължава 45 мин. и искате да изрежете сцена с продължителност 4 мин:



След като сте готови с изрязването, TubeChop  ви дава нов линк към вашето ново видео.

На страницата на ViewPure ще откриете бутон Purify, който можете да „хванете” и преместите на лентата с Favorites в браузъра си (Chrome, Firefox, и т.н.). След това, отидете директно в YouTube и отворете видеото си. Натиснете бутона Purify, с което моментално ще изчистите екрана от реклами, допълнителни предложения за други клипове и коментари. Екранът ви ще се изчисти, за да гледате единствено избраното видео.

3.  Quietube
Друг много прост за използване иснтрумент, който отново предоставя бутон наречен Quietable, който можете да използвате подобно на Purify. Според мен Quietable изглежда по-добре, но има едно единствено поле с реклама под видеото, кото може да дразни някои.

Това е разширение, което можете да добавите към Chrome или Firefox браузъра си и което отново изчиства видеото ви от всичко ненужно, като го прави много по-добре от описаните по горе две опции, но изисква малко повече труд при инсталиране. Първо, трябва да свалите файла с разширението от сайта на  A Cleaner Internet. След това, отидете в панела с настрйки на Chrome > Инструменти > Разширения. Понеже Google няма да ви позволи директно да инсталирате сваления файл, трябва да го откриете в папката, където сте го свалили и да го преместите ръчно в Разширения. В резултат имате един чист и приятен екран без каквито и да е разсейващи елементи.

Ако и вие използвате подобни инструмнети или знаете за трикове, с които да направите ползването на YouTube по-полезно и ефективно, ще се радвам да споделите!


Изчистете всяко YouTube видео от всичко ненужно и досадно
  • Title : Изчистете всяко YouTube видео от всичко ненужно и досадно
  • Posted by :
  • Date : Monday, July 01, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top