728x90 AdSpace

Latest News

Tuesday, July 9, 2013

Подобри дисциплината и ангажираността в час с това безплатно приложение


За рождения си ден получих таблет. Естествено, започнах веднага да обмислям начини да го приложа в часовете си. Ще ви споделям откритията си в бъдеще, но сега искам да се спра на едно приложение, което открих случайно, и което, за щастие, може да се използва и на компютър (повечето Android и iOS приложения са разработени единствено за таблети и smart телефони).  Става въпрос за:



Какво представлява? Това е приложение, с което можете да подобрите мотивацията и ефективността в  часовете си, като награждавате или санкционирате различни действия и качества на учениците си в реално време. Например, Ели и Росен (въображаеми деца) имат задача за работа в група да оцветят картинка. Забелязвате, че Ели не споделя моливите си и избутва Росен от масата, за да оцветява сама. Отнемате една точка за дисциплина и една за кооперативност на Ели. Росен, обаче, предлага да си разделят картинката с Ели и всеки да оцветява своята част, за да свършат по-бързо задачата. Награждавате го с една точка за работа в екип и една за креативност.  Примерът, естествено, е опростен вариант на това, което се случва в часовете ни.

Хубавото е, че ако покажете екрана с Class Dojo на дъската, децата могат да следят кои черти се награждават, и кои им струват точки. След часа, можете да принтирате резултатите както за целия клас, така и за всеки индивидуален ученик.

Как се използва? Както споменах, Class Dojo е напълно безплатен за ползване, като ви е необходима единствено регистрация. За съжаление, Class Dojo може да се ползва единствено на английски език, но ако за вас не е проблем да пишете на български с латиница, можете пак да го използвате.

Всеки учител може да създаде неограничен брой класове и да въведе имената на учениците си. Децата сами могат да изберат вкъщи как да изглежда техния аватар (или герой). Можете също напълно да персонализирате категориите, по които ще оценявате децата и да добавяте коментари за всяко едно дете, като например похвали или предложения как да се подобрят. След урока, получавате нагледен мини-доклад за това как се е справил всеки и класа като цяло. Ето и страхотното видео, което запознава учениците с Class Dojо (на английски):


Как да го включа в час? Тук не става въпрос постоянно да обикаляте и да надзиравате учениците си и да кликате плюс и минус точки всеки път, когато някой вдига ръка или говори в час. Можете да използвате Class Dojo по време на групова работа или за отбелязване на някое забележително действие на ученик. Децата имат състезателна натура, а като виждат, че постъпките им имат отражение, ще бъдат много по-мотивирани да слушат и взимат участие. Можете да използвате резултатите при родителски срещи (междувременно родителите могат също да имат достъп до представянето на децата си в час онлайн), за да награждавате в края на месеца отличилите се ученици или дори за оценка.

Последен съвет: ако имате таблет или smart телефон, можете да свалите приложението и да обикаляте класната стая докато наблюдавате учениците си. Всичко, което въвеждате в таблета или телефона си моментално се синхронизира с екрана, който децата виждат на дъската, включително и коментарите ви.


Бихте ли използвали това приложение в собствената си класна стая?
Подобри дисциплината и ангажираността в час с това безплатно приложение
  • Title : Подобри дисциплината и ангажираността в час с това безплатно приложение
  • Posted by :
  • Date : Tuesday, July 09, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top