728x90 AdSpace

Latest News

Monday, July 8, 2013

3 инструмента, с които да вдъхновите и най-срамежливите да говорят






















Все още си спомням чувството на ужас и вцепенение когато бях ученичка и учителката прокарваше пръст по списъка с имената в класа, за да си избере кой да изпита. Мисълта да се изправя пред всичките останали 27 човека в стаята и да говоря пред тях ме караше да се чувствам страшно неудобно и мигновено забравях половината от наученото. Най-смущаващ за мен беше изпитът по география, когато трябваше да изляза пред огромната карта на България, закачена на дъската и да отговарям на въпроси. От притеснение цялата карта се размиваше пред очите ми, а от това, че стоях прекалено близо до нея, всички планини, реки, и градове се сливаха и можех единствено да посоча родния си град, Пловдив (не особено полезно при изпит).

Сега, особено при положение, че съм преподавала в класна стая, се чувствам напълно комфортно да говоря пред хора. Повечето от учениците ни, обаче, нямат увереността на възрастните и често се чувстват несигурни, срамежливи и некомпетентни, когато трябва да се изправят пред публика. Това им пречи да изразят себе си и знанията си и ги кара да се притесняват и дори страхуват от възможността да говорят в час. Със сигурност не обобщавам всичките си ученици в едно. Всички имаме онези определени ученици, които жадуват за публични изяви. Тук, обаче, искам да предложа няколко начина да разчупим леда при другите, по-срамежливите и свити ученици, като едновременно с това предложим нов, забавен и креативен начин на всички да изразят себе си и да проявят оригиналност.

Какво представлява? Lingt е уникален онлайн инструмент, с който можете да създавате устни домашни и задачи за учениците си. Можете да записвате тези задачи чрез микрофон под формата на интервю с въпроси, на които учениците трябва да отговорят или да създадете серия от документи, видео, изображения или линкове към онлайн съдържание, които учениците трябва да обсъдят устно. Децата коментират или отговарят на въпросите ви чрез микрофон, а вие можете след това лесно да прослушате резултатите.

Учениците нямат нужда от регистрация, което е голям плюс за мен. Учителите могат да създадат безплатен профил, чрез който да управляват задачите си и да ги разпращат на децата по e-mail. Безплатната версия на Lingt ви позволява да създадете максимум 6 различни теста или задачи, но пък няма ограничения в броя ученици, които могат да ги попълват, така че, ако планирате добре, можете да го използвате ефективно за различни групи ученици. Отговорите на учениците се пазят онлайн в продължение на един месец, така че сами можете да изберете кога да ги прослушате. Абонаментът, който премахва всякакви ограничения при ползването на Lingt, струва $79/година (малко скъпичко, освен ако наистина не ви върши страшно много работа, в който случай можете да предложите на училището да ви финансира). Аз лично съм доволна и от безплатната му версия.

Как се използва? За съжаление, още не съм се научила напълно как да правя видео инструкции, но в момента се уча, така че се надявам скоро да мога да ви обяснявам чрез видео как да използвате инструментите. Дотогава обаче, ето един кратък пример на английски език:


Как да го включа в учебния процес? За мен, Lingt е особено полезен в изучаването на чужд език, за да не се губи време с устни изпити в час, а и за да се зададе по-комфортна обстановка за децата да се отпуснат и да проведат изпита вкъщи. Мисля, обаче, че може да се приложи при всякакви други предмети, които изискват устно пресъздаване на материал или дискусия на теми. Използвам Lingt главно за домашна работа по английски език, особено при учениците ми, които се подготвят за сертификатен изпит, при който има и устна част.

Какво представлява? С Fotobabble можете да създавате говорещи снимки онлайн. Особено подходящ при по-малките ученици, Fotobabble е лесен за използване и интегриране в час. Инструментът е напълно безплатен и ви позволява да добавите аудио запис към всяка избрана от вас снимка.

Как се използва? Просто изберете която и да е снимка от интернет, запазете я на харддиска си и я импортирайте във Fotobabble или директно копирайте и поставете URL адреса на снимката. Запишете чрез микрофон аудио, което да съпровожда снимката и я споделете.  Ето и един пример:

Как да го включа в учебния процес? Накарайте животните да проговорят, разкажете истории през очите на различни исторически личности, измислете гатанки, разказани от приказни герои. Можете да накарате учениците си също да създадат свои говорещи снимки и да представят гледната си точка в час, или дори заедно да създадат цял урок в екип.  Децата могат да ви изпращат готовите си проекти по e-mail, а вие да подберете най-добрите и да ги представите в час.

Какво представлява? Voki е безплатна онлайн услуга, с която можете да създадете говорещи аватари (анимирани герои) и да запишете аудио, което героят след това пресъздава. Характеристиките на героите като външен вид, глас, цвят на кожата и косата, облекло, фон,  и др. могат да бъдат напълно персонализирани. Още повече, че когато решите да направите промени в героя си, той автоматично се обновява навсякъде, където го използвате (блог, e-mail или website).

Как се използва? Не ви е необходима регистрация, освен ако не искате да организирате и използвате старите си аватари. След като персонализирате героя си и изберете подходящ фон, имате възможността или да напишете текст, който героят да възпроизведе (text to sound), което за съжаление работи само на английски език, или да запишете свое аудио с микрофон. Възможно е също да импортирате и готов аудио файл. Ето един пример, който направих с помощта на text to sound:


Как да го включа в учебния процес? Voki ви дава още една алтернатива при създаването на презентации или демонстрации. Можете да го използвате както при преподаване (за инструкции, примери, разказване на истории и т.н.), така и да го предложите на учениците си като форма на подготовка на домашната работа. Аватарът може да „представи” домашната работа от името на ученика, с което, повярвайте ми, и възрастните ученици се забавляват като деца. Voki е разработен изцяло с поглед към образованието и основната му версия е напълно безплатна за ползване.

Знаете ли за други подобни инструменти, които бихте искали да ни препоръчате? Имате ли други идеи как да използваме Lingt, Voki или Fotobabble в час? Ще се радвам да пишете!


3 инструмента, с които да вдъхновите и най-срамежливите да говорят
  • Title : 3 инструмента, с които да вдъхновите и най-срамежливите да говорят
  • Posted by :
  • Date : Monday, July 08, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top