728x90 AdSpace

Latest News

Thursday, January 16, 2014

Къде в интернет? (20+ образователни ресурса на български език)


Още преди да съм започнала да го пиша, знам, че този пост ще бъде колективен труд. Затова и сложих "+" в заглавието. Знам също, че българското виртуално пространство, за съжаление, не е така богато на идеи и ресурси за образованието както, да кажем, това в САЩ, но не е и съвсем празно. Когато започнах да пиша този блог преди около осем месеца, се опитах да запълня точно една такава дупка, която ми се струваше, че съществува в интернет, но постепенно открих други прекрасни хора, които говорят за образование и места, където учебния процес "се случва" онлайн. 

Преди да пристъпя към списъка, искам да уточня, че тук съм събрала само сайтове, с които съм имала личен контакт и такива, които са единствено с некомерсиална цел. Искам още сега да ви поканя да дадете и своите предложения за блогове, полезни за учителите сайтове или проекти, които съм пропуснала тук. Надявам се листът да е много по-дълъг от предложения и да се увеличава все повече :).

За учители:

  • Моменти от класната стая - блогът на Антоанета Миланова за образование и образователни ресурси. Колкото повече материали чета тук, толкова повече се възхищавам на енергията и желанието на Антоанета да споделя знанията и опита си. Много богат блог с подробни обяснения на различни образователни инструменти и технологии, като някои от постовете дори съдържат видео инструкции, съставени от самата нея, както и безброй идеи как да бъдат приложени в класната стая.
  • Общност "Образование" - един активен форум, където откривам полезна информация за предстоящи събития, конференции и срещи и чета гледни точки и предложения на тема образование. 
  • Общност "Начално образование" - това е подфорумът на Общност "Образование," където изглежда колегите са най-активни :). Учители от цяла България споделят опит, идеи и ресурси, както и търсят съвети и отговори на въпросите си. Много приятелски настроено място, където всеки получава внимание. 
  • Мрежата на учителите-новатори - тук откривам новините, свързани с образованието в България, най-новото от постиженията на български учители и ученици, както и други статии, представляващи интерес за всеки учител. 
  • Учители-творци - интересен сайт, където се публикува творчеството на български учители (поезия, есета, разкази) и който организира ежегоден конкурс за учителски творби. 
  • InspireLearning.net - открих този блог преди още да започна да пиша своя и ми беше толкова интересен, че го прочетох почти наведнъж. Въпреки че е ориентиран към обучения и развитие на лидерски умения, в него открих едни от най добрите статии за образователни технологии на български език. Тъжно ми е, че авторът, Емил Минев, вече не пише в него (от 2011 насам), но пък и това, което е написал е много, много полезно и интересно.

Проекти:

  • Уча се - все по-популярният проект на Дарин Маджаров, който спечели толкова много награди през годините. Сайтът е прекрасна колекция от видео уроци за ученици от всички възрасти и по всички възможни предмети. Няма какво да го хваля повече - сигурно отдавна сте го разгледали. 
  • Math10.com - популярен сред учениците сайт за математика (теория, задачи, игри) с богато съдържание и доста активен форум, където учениците обсъждат задачи (и за съжаление, карат други да решават домашните и контролните им, но това няма как да се избегне онлайн). 
  • Khan Academy на български - за Khan Academy писах преди време. Сега проектът набира скорост и търси доброволци за съставянето на онлайн уроци, които ще бъдат публикувани в безплатната платформа. Ако още не сте го посетили, това е страницата на блога на инициативата, където организаторите съобщават за прогреса си. Между другото, съм много ентусиазирана да чуя презентацията на Иван Господинов (един от организаторите на българската версия) на Първата национална среща за свободно развитие на образованието през февруари :).
  • Моята библиотека - така известната на всички бивша Читанка, която е най-богатата за момента българска онлайн библиотека. 
  • TED Talks на български - безценен ресурс, когато търсите мотивация, интересни презентации или материали за дискусия по време на час. Специалисти от целия свят споделят опита и вижданията си по най-различни теми, вариращи от тероризъм и архитектура до бизнес, оразование и личностно развитие. Засега на български са преведени близо 1,500 видео клипа. 
  • Как се пише? - интересен проект на Павлина Върбанова, за който бях споменала на Фейсбук страницата на "В час." "Сайтът „Как се пише?“ представлява онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език." (според официалната информация на страницата). Има удобен инструмент за търсене и много примери и обяснения. Аз лично си го ползвам редовно :).

Детски образователни сайтове:

  • Детски образователни игри - преди да отворите сайта, се уверете, че сте намалили звука на компютъра си, защото музиката, която го съпътства е много висока. Но това е единствения "недостатък" на този вълшебно илюстриран интерактивен сайт с множество образователни игри на всякакви теми (букви, числа, животни, и т.н.).
  • Умея - богата колекция от развиващи игри и идеи за занимания с най-малките.
  • Зверушка - прекрасен сайт за деца, учители и родители, който предлага приказки, аудио записи, филмчета, развиващи игри, творчески задачи и много други. 
  • Дечица - още един цветен, шумен, забавен сайт за детски игри, занимания, видео и др. 
  • Аз, детето - благодаря на Елисавета Иванова, която препоръча този сайт във Фейсбук! Тук ще откриете забавно четене, приказки за лека нощ, наука, конкурси и статии за деца.
  • Любознайко - "Сайт за любознателни деца – достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игра" (според описанието на сайта). Съдържа също и полезна информация за кандидатстване и справочник.
  • Знам.bg - образователен портал, подходящ и за по големи ученици, съдържащ енциклопедии, интерактивни карти и мултимедийни помагала, речници и библиотека. 
  • Worldstory.net - сайт, който разкрива за най-малките тайните на света. Съдържа много информация за различни животни по света и разнообразни игри. 
Това е моят списък! Когато открия нещо друго, което си струва да се добави тук, ще обновявам публикацията. А сега е ваш ред! Къде в интернет откривате вдъхновение, знания, ресурси и информация, свързана с образованието на български език?
Къде в интернет? (20+ образователни ресурса на български език)
  • Title : Къде в интернет? (20+ образователни ресурса на български език)
  • Posted by :
  • Date : Thursday, January 16, 2014
  • Labels :
Next
This is the most recent post.
Older Post
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Top