728x90 AdSpace

Latest News

Thursday, August 8, 2013

6 Инструмента, с които да вдъхнете живот на всяка книга или история


Какво е digital storytelling? Това е сравнително нова и все по-широко разпространена тенденция в образованието, при която ученици и учители използват дигитални медии, за да пресъздадат накратко дадена история, била тя пример от личния им живот, резюме на разглеждано в час произведение, писмена работа, историческо събитие или описание на научен процес. Идеята е чрез видео, комикси, анимации или изображения да се предаде съдържание по един креативен и различен начин, който да стимулира оригиналност, по-задълбочена ангажираност с изучавания материал, съвместна работа, аналитични умения, изразяване на лична позиция  и др. Краткият медиен формат прави проектите достъпни и актуални и не на последно място  - забавни!

Ще ви предложа 6 инструмента, с които можете да експериментирате в час и да следите кое се възприема най-добре от учениците ви, а и добавя най-голяма стойност към учебния процес.

Domo Animatе е уеб-базиран инструмент, с който можете да си направите анимирани истории, като позволява голяма свобода при създаването им и учениците лесно могат да развихрят фантазията си. DomoAnimatе е много лесен за ползване, дори деца, които не могат да четат биха се справили, но пък няма да успеят да създадат реплики за героите си. Можете да избирате от десетки герои, сцени и допълнителни предмети и ефекти, а библиотеката с музика ви позволява да озвучите филмчето си. Тъй като инструментът не позволява писането на кирилица, ще се наложи или да го ползвате на латиница, или (както мен J) в часовете по чужди езици. Резултатите са много интересни и забавни за гледане. Ето и един пример от интернет (не е мой):


Animoto ви позволява да създадете 30-секундно видео (при безплатната версия), в което да комбинирате изображения, музика и текст съвсем лесно. Animoto разполага с готови шаблони със специални ефекти, към които прибавяте единствено желания текст и снимки, избирате си подходяща музика от безплатната им библиотека, а инструментът се грижи да създаде вашето впечатляващо видео. Можете да пишете на български език, а сайтът е достатъчно интуитивен, за да не се налага да четете инструкции на английски. Използвайте в началото на часа, за да подскажете за какво ще говорите през останалото време, за да илюстрирате идеи кратко, но по запомнящ се начин, да мотивирате и обобщавате. Аз обожавам Animoto, и може би го слагам в топ 10 на своите най-любими образователни уеб-приложения.


С Creaza можете да създадете комикс по даден сюжет, който след това да превърнете в анимация. Повече за инструмента можете да прочетете тук.

За ZooBurst разбрах от читателка (благодаря, el koleva!). Въпреки че не съм изпробвала инструмента с учениците си все още, успях да го разуча, и мисля, че прекрасно се вписва в темата за digital storytelling. Със ZooBurst можете да си направите 3D виртуални книги с „изскачащи” сцени и герои от всяка страница, както и да добавите текст към всяка страница. Върху всеки от героите може да се кликне, за да научи читателят повече за него или, за да прочете репликите му. Ще бъде интересен за по-малките ученици според мен. Най-интересното при ZooBurst е опцията за Augmented Reality, при която, ако разполагате с уеб-камера, можете да „прожектирате” книгата в собствените си ръце и да я разгледате в 3D формат. Ако не можете да си го представите, ето и видео представянето на продукта:


Първоначално, Storybird ме плени с прекрасните си художествени илюстрации, и ако не бяха те, може би сайтът щеше да бледнее на фона на останалите като приложимост и атрактивност. Със Storybird можете да създадете прекрасно илюстрирани истории под формата на мини-книжки, да изберете картинки според своята история, или да ползвате като генератор за идеи и да пишете текст, базиран на илюстрациите. Много, много красив сайт, на който можете да пишете и на български.

Shidonni  е подходящ за най-малките, но е толкова чаровен, че сме се забавлявали с него и с по-големи ученици. След регистрация, интрументът ви позволява да нарисувате сам своя герой, а сайтът го анимира след това и можете да играете различни игри с него в приказна обстановка. Използвайте го, за да създавате истории, да играете и разказвате с най-малките си ученици. Необходима ви е последната версия на приставката Silverlight.

Преди да се разделим, ако сте научили нещо ново от този пост, ще се радвам да ме подкрепите с бутона „Like” или да споделите статията с колеги и приятели. Благодаря ви, и ще чакам вашите впечатления от работата с инструментите!




6 Инструмента, с които да вдъхнете живот на всяка книга или история
  • Title : 6 Инструмента, с които да вдъхнете живот на всяка книга или история
  • Posted by :
  • Date : Thursday, August 08, 2013
  • Labels :
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

4 comments:

  1. Възхищавам се на хъса Ви за работа!Поздравления!Дано има повече колеги като Вас.
    Учениците ми познават добре и използват ZooBurst. Ще пробваме и другите програми. Можете да видите готови 3Д книжки на адрес: http://lussi.weebly.com/105610721079109610801088107710851072-10881077107210831085108610891090.html

    ReplyDelete
  2. Здравейте, Люси! Много благодаря за милите думи, много приятно ми стана да прочета коментара Ви :) Книжките (а и сайтът Ви) са прекрасни! Около блога и Facebook страницата си се запознавам с все повече преподаватели, които въпреки липсата на оборудване, заплащане и т.н. успяват да внесат новото в класните си стаи и да вдъхновят учениците си! Явно съм грешила с обобщението си, че учителите като цяло не ползват технологии. Радвам се, че писахте и че сте един от хората, които показват, че това не е вярно и намират начин :) Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Благодаря за полезната статия! В линка по-долу представям семпличките опити на моите ученици, когато бяха третокласници. (Сега ще бъдат в 6 клас) Те наистина се забавляваха, докато творяха, но ефектът беше комплексен...
    http://myclass.webnode.com/tvorim-v-intjernjet-rjesursi/

    ReplyDelete

Top